Welkom bij het vierde en laatste deel, Erfenis

Dit is het vierde boek: Erfenis

Het vierde en laatste boek, Erfenis, begint in de stad Beletona, die belegert wordt door de Varden. De varden nemen ook deze stad in en sluiten een alliantie met de weerkatten, een ras mensachtige katten die zeer sterk zijn met magie. Na deze veldslag vertrekken de Varden naar Dras-Leona, wat beschermd wordt door Murtagh en Thoorn. De Varden vinden een geheime tunnel, gebruikt door de priesters van de gedode Ra’zac. Eragon, Arya, Angela de heks, de weerkat Solembum en de elf Wyrden sluipen de stad in maar worden gevangen na een gevecht waarbij Angela met Solembum verdwijnt en Wyrden gedood wordt. Eragon en Arya worden meegenomen en later gered door Angela en Solembum die vanuit het niets lijken te komen. De groep opent de stadspoorten en de Varden nemen de stad in. Als wraak, terwijl de Varden de overwinning vieren, ontvoert Murtagh Nasuada en wordt Eragon de nieuwe leider van de Varden.

Eragon herinnert Solembums voorspelling over de Kluis der Zielen en de Rots van Kuthian. Solembum weet echter niets meer hierover. Solembum raakt in trance en vertelt Eragon paginanummers uit een boek. Eragon komt de weten dat de kluis op Vroengard ligt. Vroengard is de oude basis van de vroegere drakenrijders. Als Eragon dit aan Glaedr vertelt, die voortleeft door zijn eldunarí, vergeet deze het direct. Eragon komt erachter dat dit door magie komt en vertrekt met Saphira en Glaedr richting Vroengard. De kluis blijkt hun ware namen nodig te hebben om te openen. Deze namen zijn hun magische essentie waardoor iemand hen tot alles kan dwingen, dit is wat Galbatorix bij Murtagh en Thoorn gebruikt. De groep opent de rots en vindt hier de kluis met vele Eldunarí en drakeneieren. Hier vinden ze Umaroth, de draak van de laatste leider van de drakenrijders, Samen met veel van de eldunarí reist Eragon naar Urû'baen, waar Galbatorix zich verschuilt met zijn leger en de Varden met de elfen en de dwergen bezig zijn zich klaar te maken voor de belegering. De groep bereikt Urû'baen voor de veldslag.

De Varden belegeren de stad, terwijl Eragon, Saphira, een aantal elite elfen, Elva en Arya de citadel binnendringen. Na een lange, gevaarlijke tocht bereiken ze de troon van Galbatorix. Hij houdt hen tegen en vertelt ze dat hij de ware naam van de oude taal (het Woord) weet. Dit geeft hem de kracht om alle magie te beheersen en veranderen. Galbatorix laat Eragon en Murtagh te vechten, alleen met hun zwaard. Tijdens dit gevecht verandert de ware naam van Murtagh, hierdoor is hij niet langer gehoorzaam aan Galbatorix. Eragon verslaat Murtagh, en valt Murtagh gebruikt het Woord om de koning aan te vallen en zijn bescherming weg te halen. Galbatorix weet zich te beschermen en valt Eragon aan terwijl Saphira en Thoorn Shruikan, de draak van Galbatorix aanvallen. Gebruikmakend van de eldunarí maakt Eragon een spreuk die Galbatorix zijn misdaden laat begrijpen. Ook voelt Galbatorix hierdoor de pijn die hij anderen heeft aangedaan. Galbatorix pleegt zelfmoord, wat een enorme explosie maakt, die een gedeelte van de stad in puin legt. Eragon kan de groep beschermen door met energie van de eldunarí. Ondertussen doodt Arya Shruikan.

Murtagh en Thoorn vertrekken naar het noorden om tot zichzelf te komen. Voordat ze weggaan leert Murtagh Eragon het Woord. Nasuada wordt de nieuwe koningin van Alagaësia en Arya vervangt Islanzadi, die in de strijd is omgekomen, als koningin van de elfen. Arya wordt ook een Rijder, omdat het laatste groene ei uitkomt en ze noemt haar draak Fírnen. Eragon herstelt het pact tussen de Rijders en de Draken zodat de Urgals en de dwergen ook drakenrijders kunnen worden. hij besluit dat er in Alagaësia geen veilige plek is om nieuwe draken te trainen en vertrekt weg uit Alagaësia richting het oosten, samen met Saphira, de Eldunarí, de meeste eieren en een kleine groep elfen. Twee drakeneieren blijven in Alagaësia, zodat een dwerg en een Urgal ook drakenrijder kunnen worden. De nieuwe drakenrijders zullen naar Eragon reizen, terwijl nieuwe eieren teruggestuurd zullen worden om meer draken te laten groeien.