Welkom bij het derde deel, Brisingr

Dit is het derde boek: Brisingr

Het derde boek, Brisingr, begint in de buurt van Dras-Leona bij de Helgrind, de thuisbasis van de Ra’zac waar ze door hun eigen priesters worden aanbeden en beschermd. Eragon, Saphira en Roran vechten hun weg door de stad en verslaan de Ra’zac en hun rijdieren, de gevaarlijke, draakachtige Lethrblaka na een lang gevecht. Als Kathrina,de verliofde van Roran die gekidnapt was, samen met Roran vertrekt naar de Varden, vindt Eragon Sloan, de vader van Kathrina. Hij is het niet eens eens met de verloving van Roran en Kathrina. Eragon gebruikt magie en dwingt hem naar de elfen te gaan, om Kathrina nooit meer te zien of spreken. Hierna vertrekt hij terug naar de Varden, waarbij hij onderweg Arya tegenkomt.

Als ze bij de Varden aankomen, worden ze aangevallen door een klein leger van soldaten, samen met Murtagh en Thoorn. De soldaten blijken door magie geen pijn te vallen en het kost Eragon de grootste moeite om met de hulp van zijn persoonlijke elfenbeschermers de vijandige drakenrijder te verslaan. Als Murtagh en Thoorn vluchten, valt de bescherming en worden de soldaten verslagen. Na dit gevecht vertrekt Eragon richting Farthen Dûr, de thuisbasis van de dwergen, om de verkiezing van de nieuwe dwergenkoning bij te wonen. Na een lange verkiezingsstrijd wordt Orik, een goede vriend van Eragon en iemand die de Varden beter kan helpen, gekozen. Na de Kroning vertrekken ze terug naar Du Weldevarden om hun training te voltooien bij de elfen. Hier krijgt hij te horen waar Galbatorix zit en waarom zijn kracht zo groot is, dit komt doordat hij vele eldunarí in zijn bezit heeft. Eldunarí zijn de krachten van draken, in de vorm van edelstenen. Na zijn training ontvangt hij ook de Eldunarí van Gleadr, om hem te helpen en kracht te geven. Oromis vertelt hem dat Morzan niet zijn vader was, maar Brom. Murtagh blijkt dus zijn halfbroer te zijn. Eragon brengt ook een bezoek aan Rhunôn, de elfensmid, die een speciaal drakenrijderszwaard voor hem maakt. Oromis en Gleadr besluiten om te helpen in de strijd terwijl Eragon met Saphira naar Feinster vliegen om de stad aan te vallen.

Roran is ondertussen met een klein leger soldaten in Feinster om de stad in te nemen, met de hulp van Eragon lukt dit en eenmaal in de stad aangekomen, komen ze magiërs tegen die een schim maken. Eragon en Arya werken samen en uiteindelijk lukt het Arya om hem in het hart te steken, waardoor hij sterft. Terwijl dit gebeurt krijgt Eragon via de eldunarí van Gleadr te horen dat zij gedood zijn door Murtagh, die bestuurd wordt door Galbatorix. Gelukkig blijft Gleadr leven door zijn eldunarí. Samen verzamelen Eragon en Arya de troepen en maken ze zich klaar voor de laatste strijd, de oorlog om Uru’bean. Hier eindigt het derde deel.