Welkom bij het tweede deel, Oudste

Dit is het tweede boek: Oudste

Het boek begint met een verkiezing bij de Varden, waarbij Murtagh verdwijnt en Nasuada de nieuwe leider van de Varden wordt. Na de verkiezing vertrekken Eragon en zijn draak Saphira naar Du Weldenvarden, het woud waar de elfen wonen. Daar worden ze opgeleid door Oromis en Gleadr, de laatste overlevende drakenrijders. Helaas zijn zij beide kreupel en niet in staat tegen Galbatorix te vechten. Hier worden ze getraind in magie, vechtkunst en verschillende geschiedenis lessen. Hij krijgt hier last van zijn litteken dat hij opgelopen heeft tijdens het gevecht met de schim Durza. Tijdens de viering van de Bloedeed wordt hij hiervan genezen door de geest van een draak. Ook verandert hij van een mens naar een halfelf. Hij wordt verliefd op Arya, de elfenprinses terwijl hij harder dan ooit traint, nu er een aanval op de Varden dreigt. Hij vertrekt hierna richting Surda voor de oorlog.

Ondertussen, terwijl Eragon traint, vertrekken de Varden vanuit Farthen Dúr op weg naar Surda om zich voor te bereiden op een laatste veldslag. Als zij in financiële problemen komen te zitten, moeten ze magie gebruiken om snel dure zijde te maken. Hierdoor weten ze genoeg geld binnen te krijgen om het leger te onderhouden. Wanneer er een moordpoging op Nasuada wordt verijdelt, besluit zij Elva aan te stellen als haar persoonlijke lijfwacht. Elva is vervloekt om het leed van andere aan te voelen nog voor dit gebeurt is. Later krijgen de Varden een bericht dat de troepen van Galbatorix onderweg zijn richting Surda.

Ondertussen wordt Roran, de neef van Eragon, opgejaagd door de Razac en het dorpje Carvahall ligt al snel onder vuur. Roran overtuigt de andere dorpelingen na een belegering van het dorp en enkele doden om naar Surda te vluchten. Tijdens de reis wordt hij verliefd op Kathrina, de dochter van Sloan. Sloan verbiedt dit maar Roran wordt bijgestaan door de andere dorpelingen. Hij verloofd zich met haar, vlak voordat de dorpelingen hun dorp verlaten achterlaten en het berggebied intrekken, richting Surda. De Razac voeren nog enkele aanvallen uit, waarbij ze Kathrina weten te ontvoeren en meenemen naar Dras-Leona. De dorpelingen bereiken de Varden op de brandende vlakte, waar het gevecht plaats zal vinden.

Tijdens de veldslag zorgt Eragon ervoor dat het vijandelijke leger flink wordt uitgedund. Hij wordt uitgedaagd door een onbekende vijandelijke drakenrijder en raakt hiermee in gevecht, terwijl de veldslag verder gaat. De rijder doodt de dwergenkoning Hrothgar met behulp van magie en zondert Eragon af. Eragon ontmaskert hem als Murtagh en deze vertelt hem, in de oude taal waarin liegen onmogelijk is, dat hij zijn broer is en de zoon van Morzan die de trouwe drakenrijder van Galbatorix was. Het leger van Galbatorix wordt teruggedreven en Murtagh verdwijnt met zijn draak Thoorn. Eragon en Roran besluiten om naar Dras-Leona te gaan en Kathrina te redden. Einde van boek twee van de Inheritance Cycle.