Welkom aan het begin van de vierdelige serie, Eragon.

Dit is het eerste boek: Eragon

Het land werd beschermd door de drakenrijders, zij waren opgericht om na een verwoestende oorlog tussen draken en elfen, vrede en voorspoed te brengen. Later toen er mensen in Alagaësia kwamen, sloten zij zich ook bij deze alliantie aan. Na vele jaren van voorspoed komt een van de drakenrijders, Galbatorix, in opstand. Hij verzamelt een groep drakenrijders, dood de andere en kroont zichzelf tot koning. Hierdoor terkken de elfen en dwergen zich terug. De mensen worden door Galbatorix overheerst en alleen de Varden, een rebellenleger, verzet zich nog tegen hem.

Als Eragon, Saphira de draak van Eragon en Brom onderweg zijn naar Teirm, krijgt Eragon een droom, waarin een elf gemarteld en gevangen zit in een kerker. Als ze in de stad aankomen zoeken ze Jeod, een oude vriend van Brom. Hij help hun verder en vertelt dat de Razac in Dras-Leona wonen. Brom onthult hier dat hij voor de Varden werkt en zich schuilhield, wachtend tot er een nieuwe drakenrijder zou opstaan. Hij vertelt ook dat Galbatorix in het bezit is van nog twee eieren. In Dras-Leona nemen ze het op tegen de Razac, die voordat ze sterven een fatale wond toebrengen aan Brom. Vlak voordat hij sterft vertelt hij dat hij vroeger een drakenrijder was en dat zijn draak ook Saphira heette.

Eragon en Saphira sluiten zich bij de Varden aan en worden op een missie gestuurd naar Gil’ead. Hier worden ze gevangen genomen door een schim, Durza. Hij blijkt daar ook de elf uit zijn dromen te vinden, Arya. Samen ontsnappen ze maar worden achtervolgd door een leger Urgals, een bloeddorstig ras wat wordt beheerst door Durza. Ze vluchten naar Farthen Dûr, een enorme berg waar de dwergen wonen en de Varden hun basis hebben. Onderweg ontmoeten ze Murtagh, een zoon van de voornaamste handlanger van Galbatorix die gevlucht is voor de koning.

Het urgallerger valt Farthen Dûr aan en met behulp van de vier reizigers kunnen de Varden Durza verslaan waarbij Eragon gewond raakt en het Urgalleger met vechten stopt. De Varden herstellen zich van de strijd terwijl Eragon naar de Elfen wordt gebracht om zijn training te voltooien. Dit is het einde van boek een van de inheritance cycle.